Żurawina – właściwości lecznicze

Lecznicze właściwości żurawiny odkryto po raz pierwszy w połowie XIX w., a od tego czasu naukowcy wciąż znajdują nowe zastosowania dla tego owocu. Najpopularniejszym zastosowaniem żurawiny jest profilaktyka i leczenie infekcji dróg moczowych. Spożywanie owocu wypłukującego bakterie E. Coli z organizmu bardzo pomaga osobom narażonym na tego typu problemy oraz pomaga odzyskać zdrowie pacjentom z chorobami układu moczowego. Żurawina ma jednak mnóstwo innych właściwości zdrowotnych. Jako bogate źródło witamin jest stosowana w leczeniu awitaminozy, przeziębień i reumatyzmu. Wspomaga również ochronę komórek mózgowych. Żurawina wpływa ponadto na rozrzedzenie krwi, co powoduje poprawę funkcjonowania krążenia i obiżenie ryzyka zakrzepów. Ze względu na działanie bakteriobójcze spożywanie owocu chroni przed wrzodami żołądka, a także chorobami jamy ustnej. Pomaga też przy chorobach skóry – wykazuje działanie przeciwgrzybicze. Dlatego warto spożywać żurawinę – zwłaszcza, że jest w Polsce bardzo popularna i łatwo dostępna.

Comments are closed.