Obróbka termiczna jedzenia

Kiedy już zaczniemy zwracać uwagę na to co jemy, to jest zazwyczaj pierwszy krok do zadbania o nasze zdrowie. Drugim powinno być przyjrzenie się jak przygotowujemy posiłki. Co z tego, że zaczniemy jeść warzywa, jeśli będziemy je serwowali głównie w wersji smażonej do tego opływające w tłuszcze. W ten sposób tracimy znaczną część cennych składników. To samo dotyczy innych produktów. Mięso smażone albo to gotowane na parze lub pieczone, to zupełnie inna wartość odżywcza dla naszego organizmu, pomimo tego, że gatunek mięsa jest ten sam. Dlatego tak ważne jest to w jaki sposób przygotowujemy żywność do spożycia. A co z tymi, którzy uwielbiają smażone potrawy? Zdrowa dieta może je zawierać ale pod pewnymi warunkami. Po pierwsze wartość produktów które będziemy smażyli musi być wysoka. Drugą sprawą jest to na czym będziemy smażyli. Inną wartość ma oliwa z oliwek a inną smalec. Ale ważne jest także to z jakim produktem mamy do czynienia, na przykład dziczyzna jest z natury sucha i dobrze jej robi towarzystwo tłuszczu typu boczek czy słonina. Natomiast klasyczny schabowy obejdzie się bez takich dodatków viagra online sales. Ważna jest także temperatura dymienia i przeznaczenie danego tłuszczu. Nie każdy olej się do wszystkiego nadaje, jeden jest idealny do sałatek a inny do smażenia.

Comments are closed.