Jagody goji – właściwości lecznicze i spożywanie

Właściwości lecznicze jagód goji są wykorzystywane w medycynie naturalnej ludów azjatyckich od ponad 2500 lat. Są one owocami kolcowoju pospolitego – rośliny występującej w Tybecie. Jagody Goji zawierają dużo białka, aminokwasów i minerałów, a także kompleks polisacharydowy LBP, który wg badań ma działanie przeciwnowotworowe. To właśnie odkrycie LBP spowodowało, że jagody goji zaczęły wzbudzać dużo większe zainteresowanie naukowców. Jagody goji mają jednak inne właściwości zdrowotne. Obniżają poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, a także poprawiają pracę serca i obniżają ciśnienie tętnicze. Zawarte w owocach karotenoidy mają z kolei pozytywny wpływ na wzrok. Jagody goji to również doskonałe źródło witaminy C. Przy tym wszystkiom należy jednak pamiętać o przeciwwskazaniach. Ze względu na wysokie stężenie składników aktywnych zaleca się spożywanie maksymalnie 10 g owoców dziennie. Jagód goji nie powinny ponadto spożywać kobiety w ciąży i połogu, oraz pacjenci zażywający leki przeciwzakrzepowe. Co najważniejsze – jagody goji można spożywać tylko suszone, gdyż spożycie świeżych owoców powoduje zatrucia pokarmowe.

Comments are closed.